Sprekers
De volgende sprekers hebben hun medewerking toegezegd:
Hoofdsprekers
Adina Portaru
Adina Portaru werkt als senior advocaat voor de Europese tak van Alliance Defending Freedom International (ADF). ADF International is een NGO die, steunend op het Christelijk geloof, de fundamentele vrijheden en de instrinsieke menselijke waardigheid vanuit een juridische invalshoek wil verdedigen, promoten en helpen waarborgen. Adina Portaru is verbonden aan het kantoor van ADF International te Brussel en spitst zich toe op de werkzaamheden van de Europese Instellingen en van de Raad van Europa.”
Voordat zij haar werk bij ADF begon heeft zij uitgebreid ervaring opgedaan als onderzoeksassistent aan de Universiteit van Maastricht en bij het Europese trainings- en onderzoekscentrum voor de rechten van de mens en democratie in Oostenrijk, waar zij het beleid op het vlak van de mensenrechten beoordeelde.
Adina Portaru behaalde haar Master in de Rechten op het gebied van Recht en Globalisering aan de Universiteit van Maastricht en haar doctoraat aan de Karl Franzens Universiteit in Oostenrijk. Haar thesis gaat over de vraag hoe de Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) en de het VN-Mensenrechtencomité vrijheid van mening en godsdienst interpreteren. Zij is toehoorder in het Roemeense parlement van Boekarest en werkt regelmatig mee aan thema’s rond vrijheid van religie. Zij is redacteur van het boek A ‘Precious Asset’? Analyzing Religious Freedom Protections in Europe (Kairos, 2020).

Luc Simons, pr.
Kapelaan Luc Simons is priester van het bisdom Roermond en heeft al sinds vroeg in zijn priesterlijk leven bijzondere aandacht voor de pastoraal voor gezinnen en alles wat aan deze pastoraal kan bijdragen. Hij raakte in het bijzonder geïnteresseerd in de catecheses welke de heilige Paus Johannes Paulus II tussen 1979 en 1984 op het Sint Pietersplein gaf over het thema lichamelijkheid en seksualiteit, die bekend zijn geworden onder de titel ‘Theologie van het Lichaam’. In vele cursussen, weekenden en inleidingen probeerde hij deze nog veelal verborgen schat van de Kerk onder de aandacht te brengen bij jongeren, studenten, stellen die zich voorbereiden op het huwelijk, gehuwden, celibatairen en ieder die geïnteresseerd is in de vraag welke rol de lichamelijkheid speelt in zijn of haar (gelovige) leven.
Luc Simons behaalde een Master ‘Marriage and Family’ en een Licentiaat in de theologie aan het Internationaal Theologisch Instituut in Oostenrijk. Hij is medeauteur van het boek Openheid voor het Leven. Bewust en verantwoord ouderschap volgens Humanae Vitae (Betsaida, 2018) en heeft tevens meegewerkt aan verschillende vertalingen op het genoemde aandachtsgebied zoals de catecheses van Johannes Paulus II De Theologie van het Lichaam (Betsaida, 2016), Mannen en vrouwen komen van Eden. Een handleiding bij de Theologie van het Lichaam van Johannes Paulus II (Betsaida, 2019) en Sterk, zelfbewust en voorgelicht. Seksuele opvoeding van kindertijd tot de prepuberteit (Betsaida, 2020). In 2018 was hij medeorganisator van het 5 e Internationaal Symposium Theologie van het Lichaam en is sinds het begin betrokken bij de organisatie van het
OpGROEIsymposium.

Jelle Wiering
Dr. Jelle Wiering is cultureel antropoloog en religiewetenschapper. Zijn onderzoek richt zich op relaties tussen seculariteit, seksualiteit en religie. In september promoveerde Wiering aan de Rijksuniversiteit Groningen met zijn proefschrift ‘Secular Practices: the Production of Religious Difference in the Dutch Field of Sexual Health.’ De dissertatie bespreekt Wierings antropologisch onderzoek naar het Nederlandse veld van seksuele gezondheid en kijkt in het bijzonder naar de rol van religie en lichamelijkheid. Eerder deed Wiering onderzoek naar schakers in Rusland, Nederlandse pelgrims die naar Santiago de Compostella reizen en boeddhisten in Utrecht.

Workshopleiders
Paul Graas
Paul Graas (1989) coördineert activiteiten bij Stichting Instudo, een stichting die initiatieven ontwikkelt voor studenten en jonge professionals op het gebied van cultuur, academische vorming, persoonlijke ontwikkeling en katholieke vorming. Hij is tevens directeur van Leidenhoven (Amsterdam), een van de lokale vestigingen. Daarnaast is Paul research manager bij Interaxion Group, een internationaal platform gericht op opvoedings- en onderwijsvraagstukken omtrent de digitale wereld. Hij geeft workshops en lezingen voor jongeren, ouders, leraren en andere opvoeders in binnen- en buitenland over onderwerpen zoals: karaktervorming, concentratie en focus, smartphones en sociale media en digitale verslavingen en pornografie, waarin hij zijn kennis van de klassieke deugdethiek combineert met zijn kennis van de moderne psychologie en zijn persoonlijke ervaring als coach. Hij coacht al jaren scholieren, studenten en jonge professionals in karaktervorming, geloofsvraagstukken en tijdsmanagement.
Paul is Spaans en Nederlands. Paul heeft geschiedenis in Madrid en Utrecht gestudeerd en hij heeft een master in geschiedenis en sociologie aan de Universiteit Utrecht. Recent heeft hij het boek Voor de christen die mens wil worden geschreven (De Boog/Betsaida, 2020), die binnenkort ook uitgegeven wordt in het Spaans.

Loles Bobo Ruiz

Loles Bobo komt oorspronkelijk uit Spanje waar ze scheikunde gestudeerde en jaren werkte in het onderwijs als docent en teamleider. In Nederland heeft ze de opleiding Mainframe ontwikkelaar bij Siemens Nixdorf gevolgd en na 5 jaar gewerkt te hebben bij een automatiseringsbedrijf, maakte ze weer de switch naar haar passie: het onderwijs.
Haar wens is om kinderen te ondersteunen bij het bouwen aan hun toekomst. In 2013 heeft ze haar schoolleidersopleiding afgerond en sinds maart 2014 is ze werkzaam als directeur van een bassischool, eerst in Zwolle op de Geert Grote school en vanaf 2018 op de Amalia-Astro in Baarn.
Haar visie op opvoeding en onderwijs verwoordt ze met woorden van Antoine de Saint Exupéry: “Wanneer je mensen een schip wil laten bouwen, breng ze dan niet bij elkaar om hout te slepen of werktekeningen te maken, maar leer de mensen te verlangen naar de oeverloze zee” Ze zegt: “Dit is mijn oeverloze zee: het geluk van de kinderen en via hen, het verbeteren van de maatschappij. Een goede opvoeding die leidt tot de vorming van vrije en verantwoordelijke personen, die daarna in staat zijn hun eigen positieve bijdrage te leveren aan de samenleving. De aandacht voor de onderwijsbehoeften en talentontwikkeling, bij zowel de leerkracht als de leerling hebben mijn prioriteit.”

Yvonne Koopman
Yvonne Koopman is echtgenote en moeder van twee tieners (17 en 18 jaar). Ze is journaliste en heeft zich altijd beziggehouden met onderwerpen die huwelijk, gezin en opvoeding aangaan vanuit het katholieke gezichtspunt, met speciale aandacht voor seksuele opvoeding.

Adina Portaru
Behalve dat Adina Portaru zal optreden als hoofdspreekster van dit symposium zal zij ook een workshop leiden. Bovenaan deze pagina staat haar uitgebreide bio.
Dr. Jelle Wiering is cultureel antropoloog en religiewetenschapper. Zijn onderzoek richt zich op relaties tussen seculariteit, seksualiteit en religie. In september promoveerde Wiering aan de Rijksuniversiteit Groningen met zijn proefschrift “Secular Practices: the Production of Religious Difference in the Dutch Field of Sexual Health.” De dissertatie bespreekt Wierings antropologisch onderzoek naar het Nederlandse veld van seksuele gezondheid en kijkt in het bijzonder naar de rol van religie en lichamelijkheid. Eerder deed Wiering onderzoek naar schakers in Rusland, Nederlandse pelgrims die naar Santiago de Compostella reizen, en boeddhisten in Utrecht.